Ytterbyö friluftsförening

Ett samarbete mellan Vackstanäsgymnasiet, Turinge Scoutkår och Södertälje Friluftsfrämjande för att tillgängliggöra och inkludera fler i det fantastiska friluftslivet.

Ytterbyö tillhör Vackstanäsgymnasiets stora skogsfastighet.

Vision

Att på Ytterbyö skapa en mötesplats och en bas för kanot- och kajakverksamhet samt lägerverksamhet under sommarhalvåret samt skridskoåkning vintertid. Ytterbyö är en plats som förenar och bygger band mellan de olika medlemsorganisationerna, och som genom sitt läge bidrar till ökad tillgänglighet och möjliggör inkludering av fler i det fantastiska friluftslivet.

Vilka är Ytterbyö friluftsförening?

Ytterbyö är en ö i sjön Vällingen, mellan Södertälje, Nykvarn och Järna. Ön ägs av Vackstanäs, som är en allmännyttig stiftelse som driver en icke vinstutdelande gymnasieskola. För att nyttja ön bättre så har de bjudit in några lokala friluftsföreningar och 2018 bildades Ytterbyö friluftsförening. Utöver skolan så består Ytterbyö friluftsförening av Friluftsfrämjandet i Södertälje (ca 1 600 medlemmar) samt Turinge scoutkår i Nykvarn (ca 130 medlemmar).

Målbilden för föreningen är att på Ytterbyö skapa en mötesplats för barn, ungdomar och vuxna med friluftsliv som en gemensamt intresse.

Vad behöver vi hjälp med?

Idag finns två fasta lägerplatser på ön, med eldstad och dass. Dock finns inga permanenta möjligheter till övernattning eller förvaring av utrustning. Strandskyddet medger inte några nybyggnationer på ön

men vi har fått lov att resa en ersättningsbyggnad till en gammal riven lada, på en total yta på 130 kvm.

Föreningen har skissat på hur en sådan byggnad skulle kunna anpassas på bästa sätt. Vi ser framför oss en byggnad som består av en enkel stomme med ett heltäckande tak och med ett förråd i ena ändan. Mittdelen har ett trädäck som sovyta för grupper med yngre barn. I andra kortändan finns en eldstad samt matlagningsmöjligheter över öppen eld.

Ovanför förrådet finnas ett mysigt sovloft för de äldre ungdomarna. Långsidorna täcks delvis av fasta väggar samt öppna ytor som kan stängas igen med mjuka väggpartier vid behov. Ambitionen är att kunna återanvända en del av virket från den gamla ladan, dels för minskad kostnad, men också för en mer hållbar lösning så att byggnaden smälter in i omgivningen på ett bra sätt.

När?

Vi hoppas kunna bygga upp ladan under våren 2021. Långhelgen kring Kristi himmelsfärd är satt som preliminärt datum för en intensiv arbetshelg.

Hur kan du hjälpa oss?

– Sponsra med byggmaterial? Maila till ytterbyo@gmail.com!
– Arbetskraft i form av ”armar och ben” under våren 2021
– Snickeri- och byggnadskunnande? Maila till ytterbyo@gmail.com! – Ekonomiska bidrag? Swisha valfritt belopp till 123 405 46 49
– Arbetskraft och hantverkskunnande

Lokal företagssponsring

Bidra till att stödja och utveckla det lokala föreningslivet i Södertälje och Nykvarn. Sponsra oss med valfritt belopp. Maila oss på ytterbyo@gmail.com så skickar vi en sponsorfaktura.

Vad får du som företagssponsor?

– Ert företagsnamn på en skylt ut på ön
– Exponering i våra sociala medier (Friluftsfrämjandet i Södertälje och Turinge Scoutkår, ca 2600 följare på FB)
– Möjlighet att boka in en helg på ön för kick off eller liknande.

Sponsra genom att swisha valfritt belopp.