Vad hände sen?

Caroline Sättermon

Vilka studier har du genomgått efter gymnasiet?
Efter Vackstanäsgymnasiets textila program  gick jag vidare och började studera på Stockholms tillskärarakademimed ambitionen att bli designer. Jag valde då att läsa Basåret -Konstruktion och design där man fick lära sig allt som rör design och sömnadsprocessen med ämnen som bland annat mönsterkonstruktion, modeteckning/kroki, materiallära och klädsömnad. Vi fick också inblick i att organisera modevisningar och var på många föreläsningar av verksamma inom olika textila områden. Efter de året kände jag att jag började intressera mig mer och mer för själva hantverket i att skapa olika kreationer snarare än designprocessen även om det också måste finnas med. Jag fascinerades av skrädderiyrket och av hur otroliga och magiska dom gamla kunskaperna och teknikerna verkligen är och bestämde mig då för att söka till klänningskrädderi utbildningen (vilket inte innebär som man kanske så gärna vill tro att man enbart lär sig sy klänningar utan det innebär att man lär sig konsten att sy alla typer av plagg fast i tunnare material så som alltifrån chiffonger till tunnare ulltyger). Målet var att ta ett gesällbrev efter avslutad utbildning och efter ett och ett halvt år så mottogs det.

Vad har du arbetat med?
Jag har arbetat med bla tyger på Tygverket i Stockholm. 
Jag har gjort illustrationer åt ett svenskt klädmärke.

Vad gör du idag?
Idag är jag butiksansvarig för ett relativt nytt barnklädesmärke nämligen minirodini. Jag har haft många olika arbetsområden alltifrån vår webbshop och orderhantering till att göra QC på provkollektioner. Utöver jobbet på minirodini så jobbar jag som skräddare och tar emot privatkunder. Jag ter uppdrag som teaterskräddare i olika uppsättningar, bland annat tillShakespeare på gräsgården i Vadstena där jag varit dom två senaste åren under deras sommaruppsättningar.

Har skolan/utbildningen på något sätt bidragit till dina framgångar?
Ja, på många sätt. Vackstanäs har gett mig goda verktyg under min karriär främst genom att erbjuda en så bred hantverksmässig utbildning som jag många gånger kunnat falla tillbaka till och hämta både inspiration och vägledning ifrån, inte minst när det handlar om teaterskrädderi. Då behöver man använda sin kreativitet på så många experimentella plan. Bredden av kunskap har gjort att jag har vågat prova på många olika arbetstekninker i den kreativa processen. Det finns inget som hindrar. Jag har fått en inblick i alltifrån fotografi, vävning till företagsekonimi och lappteknink. Jag skulle säga att detta är skolans styrka när det gäller just utbildning.

Vad är positivt med Vackstanäs?
Det finns mycket positivt. Förutom allt som rör utbildningen så är det en fantastisk idyllisk miljö med sina omgivningar och atmosfär. Det är en trygg skola med bra gemenskap och lärare, den är nära naturen, djuren och vattnet. Trots att det ligger mitt ute i skogen så har jag alltid haft lätt att hämta inspiration där. Min första känsla och som jag vet att jag och mina klasskompisar sa redan första dagen vi började var  att det känns precis som att gå på kollo.

Finns det någon särskilt som du vill berätta, om skolan eller utbildningen?
Ja, det är grymt vällagad och god mat. Blandningen av människor som söker till skolan gör den väldigt inspirerande.

Ett gott råd till den som söker utbildningen idag?
Mitt goda råd till dig som söker skulle vara att utnyttja tiden här så mycket du kan. Låt dig inspireras och var lyhörd och öppen för att hitta just det som du verkar fastna lite extra för, och kanske även vill jobba med i framtiden. Ge det lite mer utrymme efter studierna. Ta tillvara på möjligheterna att utnyttja skolans lokaler och resurser för att dra igång små eller stora projekt enskilt, i grupp eller över klassgränserna. Just när skolan är lite isolerad så är det också väldigt viktigt att nätverka utanför och då kan projekten skapa vägar och möjligheter för framtiden.

 Caroline Sättermon

Sandra Wahlbeck 

Vilka studier har du genomgått efter gymnasiet?
Jag tog studenten ifrån Vackstanäs våren 2012 och befinner mig just nu i London och studerar en fashion foundation på West London College. Jag trivs väldigt bra här i London. Dock har jag bestämt att mitt nästa steg blir att flytta tillbaks till Stockholm, när min kurs tar slut i juni. Då ska jag försöka hitta ett jobb och ta en deltidskurs. Vilket betyder att jag ska spendera ett år i Stockholm och fundera ut mitt nästa steg under den tiden.

Vad gör idag?
Idag pluggar jag på West London College och jobbar extra på en pub som heter ”the Pipeline”.

Har skolan/utbildningen på något sätt bidragit till dina framgångar?
Jag tycker att skolan har gett mig väldigt mycket. Jag har fått en väldigt bred grund inom textil, vilket jag känner har varit väldigt nyttigt.

Vad är positivt med Vackstanäs?
Vacksta. Härliga lilla Vacksta. Det bästa med Vacksta var vännerna. Vänner ifrån hela Stockholm. Klasskamrater ifrån hela Sverige. Sedan gillade jag även hur de textila kurserna gick till och det lilla fotolabbet.

Ett av mina bästa minnen från Vackstanäs är vår modevisning i trean. Jag och två klasskamrater anordnade det hela som projektarbete. Det kom otroligt mycket folk och det varblev så lyckat. Jag kan inte ens beskriva det hela, det var ensån härlig känsla, och det låg en hel del arbete bakom.

Ett gott råd till dem som söker utbildningen idag?
Gå på magkänslan. Om det känns rätt och du tror att du kommer trivas, Go for it! Man vet inte alltid vad man vill bli när man ska välja gymnasium. Det kan bli fel men bara du går framåt så kommer du hitta dit du vill nå.

 Sandra Wahlbeck  

Jag bloggar på http://fifthmarchs.blogspot.com

Åsa Waldenström 

Vilka studier har du genomgått efter gymnasiet?
Efter Vackstanäs har jag både rest och studerat. Mina studier har lett mig både till Skåne och ett snabbt avhopp, kortare distansstudier inom hållbar textilindustri via Högskolan i Borås (7,5 hp) och entreprenörskap (15 hp) samt följande:

Hållbar Samhällsutveckling 60 hp, Stockholms universitet
Trädgårdens hantverk och design 180 hp (varav 90 hp är avklarade än så länge), Göteborgs universitet

Vad har du arbetat med?
Jag har arbetat i parken på Tom Tits Experiment i Södertälje. Jag har också arbetat med odling på små gårdar i USA, där jag faktiskt hade nytta av mina sömnads- och till och med mina vävkunskaper!Sedan har jag haft mindre sömnadsjobb; ex kuddfodral till ett café, kappa, scenkostym.

Vad gör du idag?
Jag studerar heltid, se ovan, så bara lite eget arbete hinns med. Jag har eget företag vid sidan av studierna, och tillverkar och säljer bland annat återbrukssmycken.

Har skolan/utbildningen på något sätt bidragit till dina framgångar?
Utbildningen har än så länge inneburit sporadiska småjobb. Men jag tänker att det också har lagt grunden till mitt estetiska seende och skapande som i framtiden mycket kommer handla om att anlägga trädgårdar. Utbildningen på Vackstanäs innebär också att jag har något att och falla tillbaka på vintertid, eftersom jag nu utbildar mig inom ett yrke som ofta är säsongsbaserat.

Vad är positivt med Vackstanäs?
Jag älskade att skolan var så liten och att den låg på landet. För mig innebar avståndet till en stad att gemenskapen blev större. De fina lokalerna och naturen runt är faktiskt ganska ovanligt och något att njuta av när man är där. Jag upplever att universitet ofta har mycket tråkigare lokaler.

Att skolan är liten innebär också att man alltid har nära till lärare och administrativ personal. Det tyckte jag alltid var skönt – för man kan alltid hitta den man söker och få ett svar direkt.

Finns det något särskilt som du vill berätta, om skolan eller utbildningen?
Alla som går ut från textilprogrammet blir inte designers. Några blir det, andra inte. Och det gör inget. Oavsett vart man tar vägen efter sin examen så kommer man att ha nytta av sina material-, färg-, sömnads- och formkunskaper. Och jag hade tre roliga och inspirerande år på skolan som dessutom gav mig bra betyg – eftersom jag gjorde något jag tyckte var intressant.

Ett gott råd till dem som söker utbildningen idag?
Följ din magkänsla. Vill du bli designer så kan Vackstanäsgymnasiet ge dig grunden. Vill du lära dig sy så kan du lära dig det här. Vill du bara ha tre bra gymnasieår så kan du ha dem här. Och jag tycker att du ska tänka på framtiden, men studera för framtiden på ett ställe du gillar. Då kommer du att orka hela vägen. Så tänkte i alla fall jag när jag sökte till Vackstanäs.

Jag tyckte det var skönt att vi inte bara var textil och designelever på skolan. Det var skönt att gå på en skola med helt skilda inriktningar. Man får så många olika människor omkring sig som kan ge nya tankar och nya spår.

Åsa Waldenström

Linea Matei 

Vackstanäsgymnasiet gav mig bra grundkunskaper inom teckning, fotografi, design, konstruktion och sömnad. Alla de kunskaper som krävdes för att hitta vad jag själv ville fördjupa mig inom och även den kunskap som behövs för att söka vidare utbildningar. Helt plötsligt besatt jag kunskap som gjorde att jag kunde förverkliga mina idéer. Vägen gick från att första dagen sy rak- och sicksacksömmar till att tredje året stolt kunna visa upp min egen minikollektion: designad, konstruerad och sydd av mig själv! Vackstanäs känns för mig som en väldigt jordnära skola, där man inte enbart får lära sig om mode design utan även om grunderna till design. Allt ifrån hur garn blir till, hur man broderar, till att slutligen kunna använda dessa tekniker själv. Även om man som mode- och konstintresserad kan sakna all rörelse i Stockholm, gjorde lugnet på Vackstanäs att jag kunde fokusera totalt på mina studier utan att distraheras. För att sedan med textil, form och designkunskaper flytta till Stockholm och vidareutvecklas inom konst och mode.

Efter gymnasiet sökte jag och fick Södertälje stads stipendium ”Idéslanten”. Genom detta stipendium skapade jag kreationer under temat ”Kläder, Kropp & Skulptur” som visades på Café Nova I Södertälje. Därefter studerade jag på Stockholms Universitet ”Kläder, Kropp & Identitet”, samtidigt som jag praktiserade hos modefotografen Kristian Löveborg, en kontakt som jag fått under tiden på Vackstanäs. Efter min kurs på Stockholms Universitet ville jag utforska andra kulturer och sökte mig till London. Där studerade jag ”Mode Design & Konst” under ett år på West London College, samtidigt som jag assisterade textil- och modedesignduon Nova Chiu. Jag arbetade bland annat under London Fashion WeekA/W 2012-13.

Idag har jag flyttat hem till Stockholm och arbetar för tillfället med mitt eget projekt ”Förvräng Kroppen”, som handlar om kroppsideal och hur man genom kläder kan förvränga och framhäva kroppen, vilket resulterar i en utställning på Lava gallerian i Stockholm. Projektet stöds av Stockholms stipendium ”Kulturstöd för unga”.

Därefter är min plan att starta eget företag, då jag fått förfrågningar om beställning av kläder. Men min plan är även att söka till Designhögskolor i Stockholm, London och Berlin för att vidare fördjupa mig inom Textil, Mode och Design.

Linea Matei

http://www.lineamatei.com/

Frida Åberg  

Vilka studier har du genomgått efter gymnasiet?
Nyckelviksskolan, ett år på linjen Trä form och hantverk
Linnéuniversitetet, tre år Produktdesign linjen
Utbytesstudier, en termin Industrial Design på Pratt Institute, New York

Vad gör du idag?
Jag har haft ett års praktik som produktdesigner på Veryday, tidigare Ergonomidesign. Nu är jag projektanställd på där.

Har skolan/utbildningen på något sätt bidragit till dina framgångar?
Ja, på Vackstanäs lärde jag mig att tänka kreativt och utbildningen gav träning av det konstnärliga ögat samt textila sömnadsfärdigheter. På Veryday har jag deltagit i flera textila produktdesignprojekt där jag har haft stor nytta av mina textila erfarenheter från min utbildning på Vackstanäsgymnasiet. Även om utbildningen mest är inriktad mot klädsömnad så kan kunskapen att konstruera och sy även tillämpas på andra produkter.

Vad är positivt med Vackstanäs?
En familjär stämning och en stor bredd på utbildningen. Skolan är omgiven av en mycket vacker natur vilket ger mervärde.

Ett gott råd till dem som söker utbildningen idag?
Jag tycker att upplägget för många av de textila kurserna var bra. Vi började med en grundkurs som gick ut på att man fick pröva olika tekniker och sömnads detaljer. Sedan fick vi göra en egen fördjupning och använda all sin kreativitet och designa ett eget plagg/produkt baserat på det man har lärt sig i grundkursen. Jag är glad att jag gick på ett gymnasium med en kreativ inriktning. Jag upplevde det som en bra balans att blanda praktiska- och teoretiska ämnen. Jag tror att det är en bra start för alla som är intresserade av att kanske ha ett kreativt yrke i framtiden.

Frida Åberg