Om skolan

Allt om Vackstanäsgymnasiet

Vision: Vackstanäsgymnasiet skapar avtryck in i framtiden                                    

Skolans elever växer och blomstrar till sin fulla potential och skapar en meningsfull framtid. De gör avtryck in i framtiden, privat och i samhället. De är en del i att forma en rättvis värld. På våra olika program lär sig eleverna att odla, tillaga, servera och äta näringsriktig, miljövänlig mat, att leva ett hälsosamt aktivt liv och att arbeta med moderna, hållbara material.

Kom hit med buss eller bo på internatet

Vackstanäsgymnasiet ligger vid sjön Vällingen 8 km från Södertälje och lika långt från Nykvarn. De flesta eleverna reser hit med buss. Från Södertälje går buss 789 enligt turlista som är anpassad till lektionernas start- och sluttid. Nykvarnsbussen passar dagens första och sista lektion och är anpassad efter tågtrafiken på Mälardalsbanan. Långväga elever bor på vårt internat. Vi har ungefär 250 elever från ett 40-tal kommuner.

Fristående skola utan vinstintressen

Vackstanäsgymnasiet är ett fristående gymnasium med riksintag. Vi är religiöst och politiskt obundna och vi delar inte ut vinst. Skolan får ersättning av kommunerna för de elever vi tar hand om och alla pengar går direkt in i verksamheten. Skolan har funnits i över 100 år, men gymnasium har vi varit sedan 1993. Alla våra fast anställda lärare har pedagogisk högskoleexamen.

Skolan är öppen till 22.00

Vi har ett 2 km långt elljusspår samt en modern idrottshall med gym och avancerad styrketräningsutrustning. Alla skolans lokaler är öppna till klockan 22.00 på vardagarna, så att elever kan stanna kvar och arbeta med symaskiner, datorer, gymmet mm. Det utnyttjas mycket, främst av våra boende elever. Här finns också möjligheter att fiska, paddla kanot eller ströva i naturen.

Hela dagar nästan helt utan håltimmar

Helhet och sammanhang är viktigt för oss. Vi arbetar därför med långa sammanhängande arbetspass, där kurserna vävs ihop till en större helhet. Arbetsdagen är 08.40-16.00 tisdag-torsdag. På måndagar börjar de flesta elever 10.00 och på fredagar slutar de flesta 14.00, för att våra långväga elever ska kunna ta sig hit och hem i rimlig tid.Skolan arbetar ut mot närområdet och ordnar arrangemang för idrottsföreningar, skolklasser och företag.  Textileleverna ordnar modevisningar i bland annat Södertälje och Stockholm. Att utföra saker på riktigt ger en större kunskap och erfarenhet.

 Gratis, vällagad lunch

Vi serverar alltid en gratis, hemlagad lunch i vårt eget restaurangkök. För internatelever ingår även frukost, middag och kvällsmål.

Satsning på hållbarhet

Vackstanäs vill vara en förebild för andra skolor när det gäller hållbarhet. Vi har ett genomtänkt arbete för att minska vår påverkan på miljö och klimat. Läs mer under flikarna Agenda 2030 – FNs Globala mål och Vacksta odling.