Vackstanäs kök

På Vackstanäs serveras varierad och näringsriktig kost enligt livsmedelsverkets normer. Vi eftersträvar ständiga förbättringar i våra val av närproducerat och ekologiskt/KRAV-märkt. All fisk som köps in är MSC-märkt. Vi serverar varje dag en vällagad och god vegetarisk rätt som presenteras före en kött/fiskrätt på buffén. Den får alla som vill ta av. Vi har en stor andel grönsaker i våra kötträtter.

Vackstanäs restaurang är KRAV-märkt i steg 1.

Vacksta Odling producerar grönsaker till skolans kök. En del grönsaker fryses in och processas för att kunna användas året om. Allt kaffe, te, kakao och bananer är märkta med Fairtrade (eller liknande) och/eller Krav-märkta. Skolan köper köttet från de kor som betar på skolans marker. Övrigt nötkött, vilket vi inte använder så mycket av, är i stor utsträckning Kravmärkt och närproducerat. I övrigt köper vi en stor mängd viltkött från vårt närområde. Fågel är delvis ekologiskt och alltid svenskt.

Vackstanäs har under 2022 ingått avtal med upphandlaren Handla Hållbart. Detta innebär att vi fått några nya helt ekologiska leverantörer.

Våra leverantörer idag är:

Egna grönsaker: Vacksta Odling
Kollonial/Huvudleverantör: Martin & Servera (Handla Hållbarts sortiment)
Grönsaker: Sorunda grönsakshallen, Allt Grönt (endast ekologiska varor)
Kött/Fisk: Johan i hallen & Bergfalks
Kött: Bo Jansson/Arvid Lindgren Tullgarnskungsgård
Kryddor/skafferi: Hela kryddor
Ost/delikatesser: Wijnjas grosshandel