Personal

Marika Sjöö

Lärare och APL-samordnare och på Restaurangprogrammet

Jag tog min lärarexamen 1996 som hushållslärare i Göteborg och har lärarlegitimation.

Jag har också studerat matematik vid Uppsala Universitet och hälsopedagogik på lärarhögskolan i Stockholm.

Efter arbete i grundskolan några år började jag på Vackstanäsgymnasiet höstterminen 2000. Jag undervisade i matematik, hälsopedagogik och olika kostämnen så som matlagning, livsmedelskunskap, livsmedelshygien och näringslära. Därför blev övergången till det jag gör idag inte svår.

2011 genomfördes en stor nationell gymnasiereform och Vackstanäsgymnasiet stod inför stora förändringar i vårt utbud av utbildningar. Jag har sedan dess gradvis gått över till att undervisa enbart inom restaurangprogrammet och idag är jag också APL-samordnare, ansvarig för den arbetsplatsförlagda delen av elevernas utbildning på vårt restaurangprogram.

Varje elev som går lärlingsutbildning gör mer än hälften av sin utbildningstid ute på olika arbetsplatser. Som APL-samordnare på Vackstanäsgymnasiet är en av mina viktigaste arbetsuppgifter att se till att samverkan mellan skolan och arbetsplatserna fungerar.

Vi har ett nätverk med ca 55 olika restauranger och bagerier/konditorier som tar emot elever från oss. Arbetsplatserna finns från Strängnäs, Trosa, Södertälje, Nykvarn, Rönninge och hela vägen upp till Stockholms innerstad. Detta innebär att mitt arbete blivit mycket rörligt med åkande ut till de olika arbetsplatserna, varje elev får minst två besök per APL-period.

Restaurang och livsmedelsbranschen är i oerhört stort behov av nya unga medarbetare. Min rekommendation till dig som ung om du är intresserad av mat och vill arbeta praktiskt kring måltiden med gäster på restaurang, bageri eller konditori: Sök Restaurang- och livsmedelsprogrammet på Vackstanäsgymnasiet!

Du kan börja jobba direkt efter utbildningen eller fortsätta studera inom yrkeshögskolan dessutom kan du, om du väljer att läsa ett par extra kurser hos oss, få grundläggande behörighet att studera vidare på högskolan.

E-post: förnamn.efternamn@vackstanas.se