Trädgårdsprogrammet

NBTRA-VAC – NATURBRUKSPROGRAMMET – INRIKTNING TRÄDGÅRD

Här är utbildningen för dig som är intresserad av växter, odling och anläggning av trädgårdar. Du lär dig att odla både på friland och i växthus, att designa, anlägga och sköta trädgårdar, lägga sten, bygga trappor och staket, att skörda grönsaker och att köra och använda de maskiner som används i trädgårdsnäringen.

Du kan välja mellan två inriktningar; Trädgårdstjänster och odling eller Skötsel av utemiljöer.
I den yrkesinriktade delen av utbildningen varvas teori med praktiska övningar på ett naturligt sätt. För att koppla verkligheten till utbildningen kommer du under 20 veckor i åk 2 och 3 att ha arbetsplatsförlagt lärande (APL) på något av de riktigt namnkunniga företagen i branschen som vi har knutna till oss.

Efter utbildningen kan du söka jobb som trädgårdsanläggare, arbeta med skötsel och underhåll av parker och andra utemiljöer, försäljning och rådgivning i garden centers eller arbeta med växtproduktion i växthus eller utomhus. Motorsågskörkort ingår i utbildningen. Genom medvetna individuella val får du grundläggande högskolebehörighet. Vill du fortsätta studera kan du exempelvis vidareutbilda dig till trädgårdsmästare på universitetet eller arborist på yrkeshögskolan. Efter komplettering med flera gymnasiekurser kan du bli Trädgårdsingenjör, Landskapsingenjör, Hortonom eller Landskapsarkitekt.

Vackstanäsgymnasiet äger gott om mark som används i utbildningen. En del av det du odlar använder våra kockelever när de lagar mat och det kommer också att serveras i vår skolrestaurang. På så vis ser du direkt om kvaliteten är tillräckligt hög. Du kommer att studera Trädgårdsdesign och skissa på och anlägga trädgård. Våra estetelever arbetar med textil design och bild och formgivning. Som du ser så finns det intressanta kopplingar och gemensamma beröringspunkter mellan de två utbildningarna.

Att driva Naturbruksprogrammet med inriktning trädgård är också ett av de sätt med vilket vi vill visa att vi menar allvar med skolans arbete med hållbar utveckling.

Ladda hem broschyr

Nyhet! Nu kan du som bor långt ifrån Vackstanäs ansöka om boendestipendium ur Bromska fonden. Läs mer om fonden här.