Naturguide

Kunskap om naturen, friluftsliv och guidning

Naturguide: På Naturbruksprogrammet med inriktning trädgård erbjuder vi dig som är intresserad av natur, friluftsliv och äventyr, profilen Naturguide. Det innebär att du läser stora delar av det en elev på trädgårdsprogrammet läser, men du får också Naturguidningskurserna. För att koppla utbildningen till verkligheten så gör du dina APL-kurser, totalt 18 veckor i åk 2 och 3, (det arbetsplatsförlagda lärandet) i branschen, hos en naturguide, med en skidlärare, eller på ett klättercenter. Om det är något du själv känner skulle vara äventyrligt så kanske det också går att ordna. Naturguidningskurserna läser du som utökat program och det ligger två extra veckor mellan åk 1 och 2 och likadant mellan åk 2 och 3 (möjligtvis att någon av veckorna hamnar under läsåret). Under dessa veckor får du fördjupa kunskaperna i klättring, mountainbike, vandring, paddling mm. Allt för att lära dig leda, organisera och inspirera andra. 

Licenser och kort som du får möjlighet att ta är bl.a. skidlärare steg 1, rött och grönt kort klättring, motorsågskort och fyrhjulingskort.  Allt för att du skall kunna gå ut och arbeta inom naturturistnäringen när du går ut skolan.

Jobbmöjligheter

Trädgårdsbranschen behöver folk, efter utbildningen kan du arbeta med skötsel och underhåll av parker och andra utemiljöer, försäljning och rådgivning i garden centers. Det fina med profilen är att du skulle kunna kombinera trädgårdsarbetet med att vintertid arbeta i ett klättercenter, arbeta i fjällvärlden som guide eller skidlärare eller kanske på turistanläggning. Då det är lätt att få grundläggande högskolebehörighet så kan du välja att läsa vidare på högskolan eller yrkeshögskolan.

Träffa vår ambassadör för programmet: Lovisa Rosengren!

Hur länge har du åkt skidor?
– Jag har åkt skidor ända sedan jag kunde gå, alltså sedan två års ålder!

Varför började du att åka skidor?
– Helt klart tack vare mina föräldrar som åkte skidor. I och med att de tog med mig och min syster upp till fjällen så fann jag direkt glädjen i att åka skidor. Skidåkarglädjen höll i sig hela min skolperiod och efter gymnasiet visste jag precis vad jag ville göra. En skidsäsong!

Hur kommer det sig att du också har ett intresse för trädgård?
– Återigen får jag tacka mina föräldrar som även de är intresserade av trädgård men de jag ska tacka mest är min mormor och morfar. Som liten tillbringade jag mycket tid i deras trädgård under mina sommarlov. Trädgård och natur har alltid kommit naturligt för oss i familjen men det är inte förens efter gymnasiet jag började arbeta med det och insåg hur himla roligt det är!  Och då insåg jag också att jag faktiskt är rätt duktig på det och att det är en grym combo till skidåkandet.

Hur blev du sponsrad av Salomon?
– Allting började med att jag vann en resa som Salomon anordnade en gång i tiden som hette: Salomon Freeski Dreamtrip. Det var en tävling där man fick välja destination samt vilka proffsåkare man ville ha med till destinationen. När jag sökte till denna tävling hade jag inga tankar på att jag skulle vinna men just under denna period så hade jag faktiskt precis skapat mig en portfolio och sökte just sponsorer. Sedan vann jag helt plötsligt tävlingen och fick åka iväg till Kashmir i Indien och spela in en skidfilm. Väl på plats var jag bara mig själv, åkte skidor på mitt sätt utan några krav på mig själv men jag gav allt. Efter resan resulterade det i en otroligt fin film och de var väldigt nöjda över mig som skidåkare. Också förvånade över att jag var så pass bra att jag var som den tredje atleten.
Så efter resan tog jag till vara på alla bilder och material jag fått ihop under resan, utökade min portfolio och sökte sponsring hos Salomon eftersom jag tänkte att nu har jag verkligen en bra chans. Sedan inför kommande vintern fick jag sponsring! Sedan två säsonger tillbaka är jag nu med på det globala teamet.

Här är videon från Kashmir:

Vad gillar du att göra på fritiden?
– Jag är helst utomhus på min fritid. Förra våren upptäckte jag Enduro och Down Hill cykling, så det är mitt största intresse nu. Andra sporter jag håller på med är landsvägscykling och kitesurf. Annars föredrar jag att vara ute i skogen, på fjället, vandra, plocka bär och svamp, löpa och campa! Självklart gillar jag att hänga med familj och vänner på fritiden.

Har du tävlat något i skidor och i så fall har du vunnit någonting?
Jag har tävlat i Big Mountain alltså friåkningstävling. Det har inte gått super bra men jag har heller inte givit tävlandet en ärlig chans! Jag har vunnit en gång, det var på en 1* tävling, alltså första stadiet av tävlingar i friåkningstävlandet. Men nästa år hade jag tänkt att testa att tävla igen!

När du nu pluggar föredrar du det praktiska eller de teoretiska delarna i ditt pluggande?
– Trädgårdsmästarutbildningen jag går har väldigt mycket teoretiska moment på distans och de praktiska tas vid praktiken och det är verkligen det jag tycker är roligast. Man lär sig så himla mycket snabbare när man får se allting live och arbeta med sina händer.

Om du skulle få en APL elev, vad behöver den tänka på?
– Att ingen fråga är dum! Nu när jag under min utbildning har praktik känner jag ibland att man frågar för mycket. Men inga fråga är verkligen dum, bara hur kul som helst att få lära sig och prata med människor som sitter på massor med kunskap. Sedan tror jag bara att man ska vara sig själv och hungrig på att lära sig nya saker!

Är du tävlingsinriktad?
– Absolut, när det kommer till saker jag brinner för är jag riktigt tävlingsinriktad.

Vad tror du är viktigast att en blivande naturguide får med sig ifrån Vackstanäsgymnasiet?
All kunskap du kommer få från både trädgårdsvärlden och friluftsvärlden. Det är guld värt! Jag hade önskat att jag fick både trädgårdsbiten under min gymnasietid och även naturguide biten, jag tror det kan ge mycket inspiration till vad du vill göra efter gymnasiet. Helt fantastiskt att det finns en utbildning som erbjuder två olika säsonger som kan överlappa varandra. Glöm inte att njuta av din gymnasietid!