Branschrådet Textil Design

Katarina Brieditis
formgivare

Jag är frilansande formgivare med särskilt intresse för utveckling av det textila hantverket, färg och återbruk/hållbarhetsfrågor. Sedan jag avslutade min utbildning på Konstfack -96 har jag arbetat med många olika typer av uppdrag och samarbeten, med både stora och mindre företag – Alltifrån hemslöjd till Ikea, små unika produkter, porslinsserier, stickat och textila inredningskollektioner.

Tillsammans med bl a min kollega Katarina Evans har jag också drivit ett par större egna projekt:
Mellan åren 2003 – 2007 fokuserade vi på begagnade ylletröjor i kombination med traditionella handarbetstekniker i projektet Do Redo. Vi gjorde en bok – ”Konsten att slakta en tröja”, en vandringsutställning och hade många workshops och föreläsningar.

Sedan förra hösten jobbar vi nu med Re Rag Rug, där vi under tolv månader gör tolv unika mattor i tolv nya tekniker. Materialet är begagnade kläder och restprodukter/spill från textilindustrin. Eftersom den svenska trasmattan traditionellt vävs i vävstol, så har vi valt att inte använda vävstol alls. Allt för att utmana oss själva i att tänka nytt i sökandet efter nya uttryck.

Hela processen går att följa på bloggen reragrug.blogspot.se
Gå gärna in och kika!

Varför jag är med i Vackstanäs branschråd?

Med förhoppningen att kunna bidra med erfarenhet från de olika textila fält som jag verkar inom. Jag belyser gärna ämnen som jag tror är viktiga att komma i kontakt med, pröva på och reflektera över tidigt i utbildningen. Vi vill ju alla att eleverna ska få en så bra grund som möjligt, och underlätta deras fortsatta arbete med att forma sig en identitet i arbetslivet.

 

Erik Annerborn
Designer och konstnär

Jag är född 1984 och tog min examen i mode vid Beckmans designhögskola 2010. Jag arbetar för närvarande som kulturpedagog på Mångkulturellt centrum i Botkyrka och frilansar som designer, konstnär, stylist och föreläsare. Mitt fokus har sedan examen varit hållbarhetsfrågor och systemkritik. Jag är del av kollektivet Infernal Runners och en återkommande gästföreläsare på Beckmans, i kreativa processer och designteori.

Se mer av Eriks arbete här.

Ann-Sofie Bergort
VD för Varié 

Ann-Sofie Bergort är ekonomen från modebranschen med rötter i nostalgin kring hantverk och mode, unikhet och innovation. En hungrig entreprenör som många år jobbat med att inspirera människor till att shoppa kläder enkelt, modernt och schysst för miljön. I januari 2016 träffades Linda och Ann-Sofie, en bra kombination av affärssinne, driv och modeintresse med erfarenheter som kunde utveckla VARIÉ.

 

Bea Szenfeld
Designer

Jag jobbar med olika designuppdrag, allt från kostym till teatrar till möbeldesign. Men om jag fick bestämma så skulle jag bara göra baddräkter i papper. Utbildning är A och O och jag är mycket stolt över att få vara med i rådet. Det är jätteviktigt att skolan håller kontakten med de yrkesverksamma. På detta sätt hålls utbildningen kontinuerligt uppdaterad.

www.szenfeld.com

 

Gabriella Fischer
Designer och lärare i design

Jag Gabriella Fischer arbetar sedan 15 år som formgivare på Henne& Mauritz och sedan de två senaste åren i frågor som rör metodiska frågor runt design och omvärldsbevakningar/analyser. Mina erfarenheter har/är ansvar för att arbeta med klädkollektioner. Allt från den första ”researchen”, alla steg i designfunktionen och hela vägen till en färdig produkt. Både dam- och herrkläder har alltid varit mina områden både när jag arbetat här i Sverige men även när jag arbetat mycket internationellt. Där kan bl. a mina 10 år i New York och arbete som kläddesigner räknas in. Jag har även under 10 år varit medansvarig för Modelinjen på Beckmans College of Design här i Stockholm.

Det har alltid funnits ett intresse att förmedla något av det jag under många år lärt mig som formgivare och modedesigner. Både att arbeta internationellt som nationellt. Vackstanäs visar en tydlig vilja att ligga i framkant och vara aktuella. De är baserade i verkligheten, vilket är spännande att få vara med och inspirera i.