Personal

Åsa Waldenström

Jag har världens coolaste jobb!
Jag odlar grönsaker till skolrestaurangen på Vackstanäs, samt har hand om skolans får och sommargetter. Mitt uppdrag är att producera så mycket ekologiska grönsaker som det går på 1200 m2 precis invid restaurangen och från den närliggande skogen. I tätt samarbete med kockarna planerar jag och min kollega Simone Grind vad som odlas, när det skördas och därefter lagas den bästa tänkbara närodlade och ekologiska maten till de ca 250 eleverna.

 

Vi arbetar med no-dig och enligt en metod som kallas market gardening. Det är ett superintensivt sätt att odla grönsaker där vi samarbetar med macro- och microorganismerna i jorden samtidigt som vi ökar mullhalten och får en ovanligt stor skörd.
Det är den mest inspirerande odlingsmetod jag någonsin stött på och jag är övertygad om att vi på Vackstanäs, genom detta, faktiskt gör skillnad i världen, trots att det är på en så liten skala.
Vi arbetar också med en betesmetod som kommer från Savoryinstitutet och kallas holistic grazing. Med den metoden har vi möjlighet att få bättre betesmarker som kan försörja fler djur och samtidigt binda kol i marken, vilket innebär att vi motarbetar klimatförändringarna.

 

Odling och hållbarhet är mina stora intressen och jag har bland annat läst utbildningen Hållbar samhällsutveckling på Stockholms universitet och har en kandidatexamen från programmet Trädgårdens hantverk och design vid Göteborgs universitet. Jag har även gått en utbildning i småskaligt regenerativt jordbruk på Ridgedale Permaculture och är certifierad permakulturdesigner.
 

Innan jag började på Vackstanäs så var jag under några år ansvarig för parken på Tom Tits Experiment.

asa.waldenstrom(a)vackstanas.se